Ambassadeur Wisse Krijger: méér kansen voor kwetsbare kinderen.

Ambassadeur Wisse Krijger: méér kansen voor kwetsbare kinderen.
Wisse Krijger groeide op in een gelovig gezin in Schiedam. Moeder werkte in het onderwijs, vader was een echte ondernemer en altijd druk met zijn fotozaak. Wisse is nu een stoere, zelfverzekerde marinier, fysiek op de toppen van zijn kunnen. En als kind? Lag dat anders. Zo was hij lang niet zo blij met zijn voornaam, want kinderen plaagden hem ermee. Vervelender vond hij dat zijn vader nauwelijks tijd of interesse had voor Wisse en zijn broer. Langs de lijn bij sport? Geen tijd voor. Op vakantie? Geen tijd voor. Eigenlijk was er nergens tijd voor, behalve om op zondag naar de kerk te gaan. En dáar beleefde Wisse dan weer weinig plezier aan. Maar gelukkig stond zijn moeder wel altijd voor hem klaar. En al ontbrak het soms aan tijd en aandacht van zijn vader, hij blikt toch terug op een fijne jeugd met veel spel en sport.

Klik met pleegkinderen?

Wisse was al vroeg goed in allerlei sporten en daar kon hij al zijn energie en fanatisme in kwijt. Eigenlijk vond hij “alle” sporten leuk, maar tennis was toch wel zijn favoriet. Wisse kreeg van huis uit mee dat niet ieder kind dezelfde kansen heeft. Het gezin had diverse pleegkinderen en die hadden allemaal een andere achtergrond. Als jonge jongen was hij daar niet heel bewust mee bezig. Het ging er vooral om of je een klik voelde met het pleegkind. Was er een klik? Kon je er leuk mee spelen of niet? Vaak was het balen als iemand weer wegging. Maar soms was het ook wel prettig als een pleegkind vertrok en er weer volledige aandacht was voor Wisse en zijn broer.

Vader verandert door ziekte

Als twintiger wilde Wisse niets liever dan piloot worden. De aanleiding van die droom? De legendarische film Top Gun, met de jonge Tom Cruise. Een Ray Ban zonnebril. Snelle jachtvliegtuigen. Mooie vrouwen. Het pilotenleven leek zeer aantrekkelijk. Helaas bleek hij echter te oud voor de opleiding, hij was ‘al’ 25. Dus koos hij voor de mariniers, met als belangrijkste beweegreden de kans om ver te reizen. Tijdens de opleiding werd de vader van Wisse ernstig ziek, hij kreeg kanker. Hoewel dit de zwaarste beproeving was in zijn leven, bracht het hem ook iets moois. Zijn vader veranderde. Hij transformeerde van een afstandelijke man, die vooral interesse had getoond voor zijn zaak, tot een man die aandacht had voor zijn zoons. Hij stelde ze vragen. Wat deden ze graag? Hoe ging hun opleiding? Hij liet blijken trots te zijn op wie ze waren.

Aandacht van vaders

Deze positieve aandacht kwam laat, maar niet te laat. Bij de officiële uitreiking van de mariniersbaret, bij de Van Ghentkazerne, was de vader van Wisse aanwezig. De trots was van zijn gezicht af te lezen, hoewel hij al flink ziek was. Natuurlijk, had Wisse liever eerder een nauwe band gehad met zijn vader, maar toch was dat moment onvergetelijk. Niet lang daarna stierf zijn vader en Wisse die ervaring vormde hem. Hij zou zelf een andere vader worden. Hij zou zich verdiepen in de wereld van zijn kinderen en hen wel van jongs af aan alle aandacht schenken. Nu, 18 jaar later heeft hij een 5-jarige dochter, die hij zo goed mogelijk het gevoel meegeeft dat zij ertoe doet.

De lessen van Afghanistan

Wisse werkt ruim 16 jaar als marinier en is gevormd door zijn ervaringen bij de mariniers. Alles draaide om presteren. Wie is de snelste? De sterkste? De fitste? Wisse was altijd het sportiefste ventje van de klas, maar bij de mariniers zaten alleen maar sportieve jongens. Iedereen was sterk, fit en snel. Maar de ervaring die de meeste impact maakte, was zijn missie naar Kunduz in Afghanistan. Hij werd daar net als zijn kameraden geconfronteerd met angst voor aanslagen. De dreiging was continu en de omstandigheden verre van optimaal. Ondanks de gemotoriseerde voertuigen, voelde Afghanistan soms als de Middeleeuwen. De stank, de enorme armoede, de ongelijkheid, hier maakte Wisse mee wat het betekent om op te groeien in erbarmelijke omstandigheden. Hij veranderde van jongen in een man en begon zich steeds meer in te leven in anderen. Minder ego, meer empathie. Kon hij niet meer doen voor anderen? Zich op een andere manier inzetten voor een betere wereld? Zijn leven veranderen?

Een liefdevolle en veilige plek voor alle kinderen.

De komst van zijn dochtertje was een andere ‘gamechanger’ in zijn leven. Hij wilde niet langer alleen voor zichzelf leven, maar ook echt de wereld beter achterlaten. Vooral kinderen hebben zijn belangstelling. Hij wil zich in de toekomst nog meer inzetten voor kwetsbare kinderen, wat hun achtergrond ook is, samen met Stichting Everyday People. Ze meegeven dat ‘the sky the limit is’. Ook als je tegenslag hebt. Dat je met de juiste motivatie, de juiste instelling, het onmogelijke kunnen bereiken. En dat ieder kind een liefdevolle plek verdient, een veilige omgeving, waarin aandacht is voor zijn of haar wensen. Samen met Stichting Everyday People gaat Wisse hiervoor vechten en samen zullen we zoveel mogelijk kwetsbare kinderen helpen.
Dank voor jouw support als ambassadeur Wisse, we zijn trots en blij om je in ons midden te hebben!

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping