Anwar El Ghazi: gelijke kansen van ALLE kinderen

Op het luxueuze trainingscomplex van Aston Villa spreekt Asha onze ambassadeur: Anwar El Ghazi. De spelers zijn van alle gemakken voorzien: een kantine met het meest gezonde voedsel, het gras ligt er frisgroen bij en de dure sportauto’s van de spelers glimmen op de parking. Maar we zijn er niet om over dure auto’s te spreken of over het krachtvoer van de voetballers. Het onderwerp van het interview? Het gesprek tussen Asha en Anwar gaat over Stichting Everyday People. Waarom is Anwar ambassadeur? Hoe zet hij zich in voor kinderen? Welke rol spelen ouders?

 

Waarom ben je ambassadeur geworden van EP?

“Ik ben ambassadeur geworden, omdat vooral de doelgroep van kinderen mij aanspreekt. Ik kom uit een liefdevol gezin en ik vind het mooi en belangrijk dat ieder kind de kans krijgt om te sporten. Dat kinderen gelijke kansen krijgen. Ook kinderen die opgroeien in armoede of kinderen die opgroeien met maar 1 ouder of zelfs zonder ouders. Als ik mijn steentje kan bijdragen, dan vind ik dat alleen maar mooi.”

Tijdens de clinic in Barendrecht voor EP bleek dat je een voorbeeld bent voor veel kinderen. Wat vind je ervan dat je een rolmodel bent?

“Als ik door mijn gedrag een voorbeeld ben, dan vind ik dat natuurlijk bijzonder. Misschien raak ik ze sneller, trigger ze eerder, dan iemand anders. Wat ik ze wil meegeven? Dat ze hun best moeten doen, moeten geloven in hun talent en ergens voor moeten gaan. Dat ze een doel hebben in het leven. Dat kan voetbal zijn, maar ook muziek of iets heel anders. Zolang ze maar ervaren dat het zinvol is om te investeren in jezelf, ergens voor te gaan en een positieve bijdrage te leveren aan de maatschappij.”

Hoe zie jij de jeugd van nu?

“De jeugd van nu is nog materialistischer dan toen ik jong was. Merkkleding, auto’s, horloges, daar draait het nu nog meer om dan vroeger. Ik vind dat jammer en ik denk dat sociale media hier een grote rol in speelt. Jongeren willen erbij horen, dat is logisch. Het is niet erg dat je dingen wilt, maar ik vind het pas stoer als jij je ouders trots maakt.

Welke rol spelen sociale media, dan precies?

Influencers doen alsof iedereen succesvol en steenrijk kan worden, maar zo is het natuurlijk niet. Misschien haalt 1% financieel de top, maar daar draait het niet om in het leven. Succes is voor mij dat je doet waar je in gelooft, zorgt voor je familie en je steentje bijdraagt aan een betere samenleving.”

Heb je makkelijk praten als speler in de Premier League?

“Ik kan mij voorstellend at mensen dat zeggen, ik heb het goed. Geld maakt dingen gemakkelijk, maar moet niet het doel zijn in je leven. Als je een dikke bankrekening hebt, maar een slechte persoonlijkheid, dan vind ik dat niet stoer. Dan ben je voor mij geen voorbeeld voor anderen. Als je ouders trots op je zijn, dan is dat voor mij wel stoer.”

Heb je een boodschap voor jongeren die het moeilijk hebben?

“Ik vind het niet eerlijk om ze naar de mond te praten. Ik ben namelijk nooit dakloos geweest, heb nooit schulden gehad. We hadden het vroeger niet heel breed, maar ik ben niks tekortgekomen. Wel wil ik dakloze kinderen of jongeren met schulden meegeven om de moed niet te laten zakken, om nooit op te geven.”

Wat kunnen ouders doen?

“De rol van ouders is zo belangrijk. Het begint bij discipline. Geef support als je kind wat wil worden. Ondersteun je kind. Stel je dochter wil dokter worden, of tennisser, steun je kind dan. Mijn ouders deden wat ze konden om mij te steunen en dat is heel belangrijk. Discipline en kort op je kinderen zitten geeft ze een stevige basis in het leven. Zodat kinderen leren in zichzelf te geloven en kunnen bereiken wat ze willen bereiken in het leven.”

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping