Interview met Naïm Abed

Hoe 1 tekenbeet je leven op zijn kop zet.

Naïm is een intelligente jongeman van 15 jaar. Hij zit nu op het vwo en heeft fantastische toekomstplannen. Zijn levensverhaal? Dat is zonder enige overdrijving inspirerend te noemen. Naïm was 2 en werd gebeten door een teek. Hij kreeg chronische Lyme en dat had een enorme impact. Op zijn gezondheid. Op zijn psyche. En nu? Uiteindelijk is hij uit een diep en donker dal geklommen. Het gaat nu goed met hem en hij heeft grootse toekomstplannen. Hij wil anderen inspireren. Door het opzetten van een internationaal platform, vol met inspirerende levensverhalen. Stichting Everyday People sprak met hem.

EP: Hoe lang had je Lyme?

N: Ik had een tekenbeet op mijn tweede, maar ze kwamen er pas na 10 jaar achter dat ik Lyme had. Als je chronische Lyme hebt, raak je vaak tussen wal en schip. Veel kinderen kunnen op een gegeven moment niet of nauwelijks meer naar school. Ik heb dit zelf ook meegemaakt. Ik had behalve heel veel lichamelijke klachten, ook psychische klachten. Klachten die door de jaren heen steeds heftiger werden. Ik kreeg last van angsten en paniekaanvallen.

EP: En hoe ging dat verder?

 N: Ik werd uiteindelijk naar de psychiatrie verwezen, de meeste artsen dachten dat ik autistisch was of dat de oorzaak van mijn problemen tussen mijn oren zat. Toen ik er eindelijk na meer dan 10 jaar achter kwam dat ik Lyme had, ben ik begonnen met natuurlijke middelen en alternatieve behandelingen. Het kostte enorm veel discipline en doorzettingsvermogen, maar het resultaat was er. Het duurt jaren en ik ben nu 2,5 jaar bezig met behandelen en ik kan weer gedeeltelijk naar school en in ieder geval weer meedraaien in de maatschappij.

EP; Knap van je! Je doet nu vwo?

 N: Dat klopt, ik zit in 3 vwo. Ik vind school erg belangrijk. Ik wil niet kiezen tussen mijn eigen projecten en school, ik investeer in beiden.

 EP: Wat heb je met daklozen?

 N: Ik herken hun pijn. Ik leefde met het idee dat ik het niet goed deed, omdat ik niet kon voldoen aan de norm van de maatschappij. Dit is denk ik wat dakloze mensen ook ervaren, ze vallen buiten het systeem, mensen begrijpen niet hoe je in zo’n situatie terechtkomt, terwijl het werkelijk iedereen kan overkomen.

 EP: En welke boodschap wil je hen meegeven?

 N: Ik vind het heel erg dat dakloosheid bestaat. En ik wil mensen laten zien dat je ondanks je problemen ook gewoon een mens bent als ieder ander. Dat je succesvol kunt zijn en dat je er met heel hard knokken bovenop kan komen. Sommige mensen komen in een moeilijke situatie door een verkeerde keuze, of door een voorval in hun leven, bij mij was dat een tekenbeet.

EP: Wat zou er gebeurt zijn als ze Lyme niet ontdekt hadden?

 N: Als ik dan mijn ouders en familie niet zou hebben, dan zou ik ook op straat beland kunnen zijn. Ik vraag me ook altijd af hoeveel mensen in de psychiatrie en ongetwijfeld ook op straat lijden aan infectieziektes zonder dat zij het weten. Ik ben er per toeval achter gekomen. Het is belangrijk dat er betere onderzoeksmethoden komen en mensen moeten meer voorgelicht worden wat het hebben van infecties met je lichaam, maar ook met je psyche kan doen.

 EP: Uiteindelijk is na een lange weg Lyme geconstateerd. Je was toen 12. Hoe ben je er weer bovenop gekomen?

 N: Toen ik begon met behandelen werden de klachten nog erger. Ik kon 2 jaar bijna niets, en moest heel gedisciplineerd leven door voedselintoleranties en de vele natuurlijke medicatie en supplementen die een aantal keren per dag ingenomen moesten worden. Ik neem nog steeds dingen in, maar nu minder gelukkig. Ik kan weer voor de helft naar school en heb mijn leven weer opgepakt, waardoor ook de rest van het gezin het leven weer op heeft kunnen pakken. Ik ben door veel mensen gesteund, bekenden en ook onbekenden. Deze vriendelijkheid wil ik teruggeven aan de wereld en daarom wil ik graag iets betekenen voor de maatschappij.

 EP: Wat wil je doen voor de wereld?

 N: Ik heb vorig jaar een prijs van 10.000 euro gewonnen van de Rabobank met het pitchen van mijn toekomstplannen voor Lymiez. Ik ben daarna aan de slag gegaan met professionals en heb besloten te stoppen met Lymiez. Omdat ik helemaal zal genezen, daar ben ik van overtuigd en ik wil een nieuwe start in mijn leven maken zonder Lyme. Daarom ben ik een nieuw initiatief begonnen: NAÏM.

 EP: Vertel eens wat over NAÏM?

 N: Het wordt een internationaal platform waarin ik inspirerende ontmoetingen vastleg met bekende mensen. We praten over diepgaande onderwerpen, ik nodig hen uit hun Overcome & Improve verhaal met mij te delen. Ik ben erg enthousiast, want Top Notch wil mij hierin steunen en samenwerken om mijn initiatief tot een succes te maken.

 EP: Wauw! Wat wil je mensen meegeven?

 N: Ik wil een voorbeeld zijn voor mensen die iedere dag van hun leven in strijd leven, wat voor strijd dan ook. Geef niet op. Ik wil inspireren, maar ook actief zijn om de wereld beter te maken. ” Door waardevolle inzichten te delen en daarmee een positieve beweging in de maatschappij op gang te brengen. Een re-boost te verwezenlijken.

Wereldwijd. Mijn missie is zo veel mogelijk mensen enthousiast maken hieraan bij te dragen: Join the re-boost for the world @naimreboost and everywhere!”

 EP: Geweldig. Dank voor je tijd!

N: Graag gedaan, jullie succes met alles wat jullie doen voor daklozen!