Interview met Noël Soares Brazao

Noël Soares Brazao: leert kinderen leven met respect

Noel Soares Brazão is geboren op de Kaapverdische eilanden en woont sinds 1986 in Rotterdam. Hij is Nederlands kampioen, Benelux kampioen en driemaal Europees kampioen kickboksen geweest. Inmiddels geef ik al 16 jaar zelfverdedigingslessen aan politieagenten uit de regio Rotterdam. Ook werkt hij al 16 jaar als sportinstructeur en activiteitenbegeleider bij een GGZ-instelling. Zijn werkzaamheden zijn: fitness, voeding, sport- en recreatieactiviteiten.

Geen kantoorbaan voor jou?

“Ik zou nooit een kantoorbaan kunnen hebben. Vroeger keek ik veel hindoestaanse bollywoodfilms en karatefilms. Daar zitten veel actiescénes in. Aan het strand deed ik alles na, samen met mijn oom die op karate zat. Zodoende merkte ik langzamerhand dat ik dit heel leuk vond. Ik mocht het eigenlijk niet van mijn moeder doen, omdat ik een lastpak was vroeger. De reden dat ik wilde gaan boksen was niet om iemand neer te halen (uiteindelijk wel), maar meer om alle aspecten er omheen. Je krijgt namelijk veel zelfvertrouwen, je kunt jezelf verdedigen, je bouwt discipline op en je leven wordt gestructureerder. Het maakt je rustig.”

Wat is belangrijk voor kinderen?

“Dit is een manier om alle energie positief te uiten en is ook mijn achterliggende gedachte bij het trainen van kinderen nu. Kinderen moet je juist niet thuislaten, maar de impulsiviteit kan je juist onder controle houden door vaker naar buiten te gaan en deze energie los te laten. Dit voorkomt dat een kind met een opgefokt gevoel naar buiten gaat.”

Is discipline aan te leren?

“Op het moment nu dat iemand te laat is in mijn les, dan moet je 100 keer opdrukken. Als je vloekt, moet je 100 keer opdrukken. Dit zorgt ervoor dat respect opbouwt. Dit is een pedagogische manier én een stukje opvoeding.”

En heb je nog meer manieren?

“20 jaar geleden ben ik begonnen in de verslavingszorg, toen heb ik gezien hoeveel mensen er zijn met verslavingsproblemen. Dit heb ik als ervaring meegekregen samen met mijn werk als jongerenwerker en dit gebruik ik ook als ‘instrument’ om de kinderen op te leiden. Zo kan ik de kinderen op het rechte pad houden. Soms merk ik dat bepaalde ouders kinderen niet goed in de hand kunnen houden. Ik ben op de straat opgegroeid en snap de fases die dat kind doorloopt. Want dit is puur uit eigen ervaring. Zodoende kan ik beter anticiperen en op tijd deze kinderen het rechte pad op krijgen.”

Hoe was jouw eigen opvoeding?

“Ik ben opgevoed door mijn oma. Zij stond er alleen voor. Dit heeft een hele grote indruk op mij gemaakt. De manier van leven was heel anders, en precies dit zie ik dus ook bij de kinderen. Met gescheiden ouders, weinig geld etcetera. Soms verbaast het mij ook om te zien hoe goed sommige jongeren het juist hebben. Dit geeft mij ook de mogelijkheid om hun te laten inzien wat ze hebben en dat ze best trots mogen zijn. Want dan zie ik dat jongeren nog steeds alleen maar lopen te klagen en dan vertel ik mijn verhaal hoe ik ooit geleefd heb. Dit zet ze wel aan het denken. Ik denk dat ze mijn ervaring waarderen en dit meenemen.”

Wat zijn nu jouw belangrijkste lessen?

“Wat heel belangrijk is, is de zorg voor een kind en laten zien dat je gewaardeerd wordt. Vroeger bij mijn oma moest ik bordjes eten halen en uitdelen aan daklozen. Vaak willen mensen snel geld verdienen en dat laat ik ook in mijn les zien. Je moet vertellen wat respect is, discipline en dat moet je elke les meenemen. Als je het niet meeneemt moet je 100 keer opdrukken. Zodoende kunnen ze dit zichzelf aanleren.”

Waar ben je trots op?

“Vorig jaar ben ik genomineerd voor de ‘Meer dan sport award’ en in februari is deze uitgereikt aan mij in Ahoy Rotterdam. Ik gebruik kickboxles als een middel en dat is niet het doel. Ik wil niet dat ze allemaal Rico Verhoeven of Badr Hari worden. Structuur, gezondheid, dit geef ik ze mee.”

Je werkt ook samen met de politie?

“26 jaar lang geef ik les bij de politie, alsmede zelfverdediging. Dit is in samenwerking met de politie. En die agenten neem ik ook mee in de les. Dit kunnen wijkagenten en zij helpen mij in de les. Soms sparren we ook met elkaar.”

Wat is het doel van het sparren met de politie?

“Dit heeft als doel om de kinderen dichter bij de politie te brengen en een band te creëren. Zo zullen ze ook anders naar de politie kijken en zullen het nu vrienden worden. Ook wordt hiermee het respect voor hen gecreëerd. Sommige mensen denken dat ik de kinderen een vechtmachine maak die tegen de politie kunnen vechten. Maar dat is helemaal niet het doel en de bedoeling van zulke lessen, het gaat om wederzijds respect.”

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping