150 Diwalipakketjes

150 DIWALI PAKKETJES 

Stichting Everyday People strijdt tegen eenzaamheid

Op 13 november deelt Stichting Everyday People 150 pakketten uit aan Hindoestaanse ouderen uit in hun strijdt tegen eenzaamheid. De stichting probeert op deze manier wat licht te brengen in deze donkere dagen. Het is op 14 november notabene het Divali-feest (lichtjesfeest).

Eenzaamheid is een groot probleem, in het bijzonder bij ouderen. Door de pandemie neemt dit probleem alleen nog maar toe, omdat familieleden elkaar niet mogen of durven bezoeken. En tijdens de feestdagen? Dan voelen veel ouderen zich extra eenzaam. Sommigen voelen zich zelfs vergeten of overbodig, zeker als ze niet begrijpen waarom ze niet nabij hun familie kunnen zijn.
Eenzaamheid is een trieste zaak en Stichting Everyday People strijdt hier al jaren tegen. De stichting is er óók voor kwetsbare ouderen. Voor Hindoestaanse Nederlanders is het Divali-feest (Lichtjesfeest) één van de hoogtepunten van het jaar. Het valt dit jaar op 14 november en is het moment om gezellig samen te zijn. Wat Hindoestanen doen tijdens dit belangrijke feest? Samen zoetigheid maken en delen en bidden tot de godin Lakshmi. De overwinning van de het Goede (het licht) op het Kwade vieren. Een traditioneel kleigebakken lamp wordt aangestoken, vandaar de (Nederlandse) naam Lichtjesfeest. Maar het belangrijkste van alles: met dit feest vieren Hindoestanen hun verbondenheid met elkaar.
Dit jaar dreigt het feest voor Hindoestaanse ouderen op een teleurstelling uit te lopen. Stichting Everyday People laat dat niet gebeuren. Ondernemers en particulieren hebben 150 cadeaupakketten vol met lekkers gedoneerd. Vrijwilligers van de Stichting hebben dit samengesteld en gaan dit 13 november persoonlijk afleveren bij een een aantal Hindoestaans verzorgingstehuizen in Den-Haag. In het pakket zit: wierook, een ghee lamp, een sweetbox vol lekkers, een kaart en het EP-magazine. Het lekkers wordt na het aansteken van het lampje samen gegeten op 14 november, zo kunnen ook alle ouderen samen Divali vieren.
“Eenzaamheid is een serieus probleem, net zo serieus als corona zelf. Het kan mensen isoleren en het gevoel geven dat zij er niet toe doen. Stichting Everyday People gelooft dat iedereen ertoe doet en heeft onder andere eenzaamheidsbestrijding als belangrijk doel. Of je nu dakloos, arm of oud bent, iedereen verdient het om verbondenheid te voelen. Wij wensen alle Hindoestanen een prachtig Divali-feest en alle mensen een gevoel van licht en verbondenheid.”, aldus Asha Lachman, de founder van stichting Everyday People.